Steeds meer scholen kiezen voor groen

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord of gelezen. Steeds meer scholen kiezen voor een groene speelplaats. In het VRT nieuws van 31/08/17 vertelden kinderen, leerkrachten en ouders waarom ze kiezen voor een groen, avontuurlijk speelplein.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/08/31/iedereen-wil-een-groene-speelplaats/

Misschien kunnen de kinderen van jouw school al genieten van meer groen op hun speelplek. Misschien  hebben jullie plannen om er werk van te maken. Misschien ben jij de aangewezen persoon om je collega’s te overtuigen. Wij zijn fan!

Het pimpen van je speelplaats vraagt overleg en tijd. Ga niet overhaast te werk. Bij de medewerkers van MOS kan je zeker terecht voor advies: https://www.lne.be/mos-duurzame-scholen-straffe-scholen

Wil je je kleuters en leerlingen al sneller in een gezonde, groenere omgeving laten spelen en werken, kies dan nu al voor initiatieven op klasniveau:

Kamerplanten

Meerdere onderzoeken hebben de voordelen van groen op de werkvloer en in de klas al aangetoond. Hier lees je daar meer over:  https://repository.tudelft.nl/view/tno/uuid:ab629263-88da-4f6b-9111-889ad0130bd2/

Tips bij je keuze:

  • Ga voor planten die eenvoudig te verzorgen zijn, bv. graslelie (Chlorophytum), vaderplant (Tradescantia), klimop (Hedera), de weer hippe vrouwentongen (Sanseveria), lepelplant (Spathiphyllum), Kaaps viooltje (Saintpaulia), orchideeën (als je dat mooi vindt, smiley)
  • Ga na of je kamerplanten giftig zijn. Vermijden hoeft niet, voorzichtigheid is de boodschap
  • Stel een beurtrol op voor de verzorging. Kinderen helpen hier maar al te graag aan mee
  • In de Montessori scholen heeft elk kind een eigen plantje dat ze dagelijks verzorgen
  • Zorg voor voldoende licht, maar let op met rechtstreekse zon en verwarming
  • Wees zuinig met water. Veel planten overleven het niet wegens te nat
  • Voorzie een plantenspuit om af en toe te benevelen. Op zonnige dagen kan dit niet alleen voor de planten van pas komen!
  • Bedenk vooraf hoe je planten de vakanties kunnen overleven. Misschien heb je iets aan deze tips: http://www.hln.be/hln/nl/37342/Fun/article/detail/3216355/2017/07/25/3-trucjes-om-planten-water-te-geven-als-je-op-vakantie-bent.dhtml

Dieren in de klas

Steeds meer leraren kiezen voor een klasdier. Vissen, hamsters, cavia’s, dwergkonijnen, ratjes… zijn vrij eenvoudig te verzorgen in de klas. Maar wat dacht je van een hond in de klas?

https://www.youtube.com/watch?v=EAO8i7s1uWU

Bij de keuze van een klasdier moet je rekening houden met heel wat factoren. In een volgend bericht lees je hier meer over.

Ik wens jullie een groene start!

Professor Floralie

Afbeeldingsresultaat voor kamerplanten klas

Foto http://www.groenvandaag.nl/planten-klas-schonere-lucht/